Written by Mark Engelsman @mark_engelsman

Laat het kind in je los

Van ING kreeg ik de opdracht om employer branding video’s te bedenken en te maken. Hiervoor heb ik medewerkers van de ING geïnterviewd over hun baan. Een terugkerend onderwerp was ‘agile werken’, ofwel leren door te doen. Het doel is om met kleine stapjes succes te boeken, in plaats van een langdurig traject.

In eerste instantie werd dit vooral toegepast in de ICT-wereld. Dit om het mislukken van kostbare ICT-projecten te voorkomen. Nu wordt het toegepast bij veel organisaties voor het doorvoeren van veranderingen en bij projecten.

Vallen en weer opstaan

Aan het einde van de dag reed ik naar huis en dit ‘agile werken’ zette mij aan het denken. Kinderen doen dit altijd; leren door te doen. Wij leren lopen door te vallen en weer op te staan. Hetzelfde geldt voor fietsen, zwemmen, sporten, vriendjes maken en noem het maar op. Als het niet werkt, weet je dat je het anders moet doen. Dit doen we als kinderen automatisch, zonder erover na te denken.

Echter nu we volwassen zijn, denken we eerst aan alles wat er fout kan gaan en dit zorgt er vaak voor dat we het überhaupt niet eens proberen. We verdiepen ons erin door middel van boeken, seminars, workshops, video’s en ga zo maar door. Maar met welk resultaat?

Dit geldt ook zeer zeker voor mij. Ik heb zoveel plannen en ideeën gehad waarvan vaak niks terecht is gekomen. Veel uren bezig geweest met mezelf erin te verdiepen, plannen te maken en uiteindelijk deed ik er niets mee. Het bleef bij dromen en denken.

Doen, doen en doen

Laatst werd ik wakker en ik was zo klaar met mezelf. Ik wilde niet weer plannen maken, een ondernemingsplan van weet ik veel hoeveel pagina’s schrijven en dagen twijfelen over of ik dit wel kan? Nee, het was tijd om te doen! Ik schreef mijn plan op één A4’tje wat ik altijd bij me heb en ik laat het kind weer in me bovenkomen: ik ga leren door te doen, doen en wéér opnieuw… door te doen.

LET’S MAKETHEDIFF.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief