Written by Nanne van der Leer @nannevanderleer

Alleen reizen: hemel of hel?

Het is zo hip dat je er vrijwel niet meer onderuit komt. Haast iedereen lijkt wel een keer in zijn of haar eentje op avontuur te zijn gegaan. Zo ging ook ik vijf jaar geleden met een rugzak vol verwachtingen naar de andere kant van de wereld om tot rust te komen en misschien wel mijzelf te vinden.

Ik vertrok in een periode waarin ik veel te hard gewerkt had. Mijn relatie was net uit en ik was van binnen onrustig en allesbehalve gelukkig. Maar dat zou op Bali natuurlijk he-le-maal goedkomen. Cocktail in de hand, massage hier, uitje daar.

Aangekomen op het eiland, was het donker en regende het heel hard. Ik had gehoord over de regenbuien en dat die flink pittig konden zijn, maar ook weer zo voorbij. Ik had vooraf weinig geregeld, maar ik vertrouwde erop dat het goed zou komen.

Op het vliegveld werd ik overweldigd door de hitte, regen, mensen, wat niet eigenlijk. In paniek keek ik of ik een pinautomaat kon vinden. Toen ik die gevonden had trof ik de volgende uitdaging alweer aan: pinnen terwijl ik niet wist wat die Indonesische rupiah miljoenen in euro’s betekenden. Ik deed maar wat en ging in de rij staan voor de taxi in de hoop dat ik ergens zou komen.

Aangekomen bij het hotel in Seminyak stond het water inmiddels tot mijn knieën. Het was allesbehalve wat ik zo gehoopt had. Het regende voor drie dagen. Buiten en in mij. Alles zag er eng uit en in iedereen zag ik kwaad. Ik was zo bang dat ik besloot om naar Thailand te vliegen. Naar de zon, naar afleiding. Daar voelde ik mij aan de oppervlakte was beter, maar van binnen was het chaos. Uiteindelijk moest ik zo’n twee dagen, via Bali, terugvliegen om weer in Nederland te komen. Ik had gehoopt mijn problemen achter te laten, maar zorgen zijn reislustig. Zo is gebleken. Een ding wist ik wel: dit moet anders.

Vijf jaar later...

Ik schrijf dit artikel op Bali, waar ik vijf jaar later naar terug ben gegaan om mijzelf opnieuw te ontmoeten. In mijn eentje. De zon schijnt. Letterlijk en figuurlijk. Toen ik terugkwam van de vorige reis was ik zo geschrokken van de angst en pijn die ik in mijzelf aantrof dat ik zo vastberaden was als de zon om te veranderen. Ik ben in therapie gegaan, op yoga gegaan, een bibliotheek aan boeken gelezen en meer. Het mens dat ik nu aantreft is in geen velden of wegen te vergelijken met die van vijf jaar terug. Ik voel mij rustig, in balans en zielsgelukkig. Ik ben haast niet bang meer en als ik het voel, ga ik tegen mij verstand in. Ik durf alleen naar buiten en voel mij thuis. In mijzelf én op dit magische eiland.

Tips als je alleen gaat reizen:


  1. Als je bang bent, doe het dan toch! Vaak zijn angsten alleen werkelijk in jouw gedachten en hebben ze niets met de realiteit te maken. Zo was ik vaak bang dat mij iets zou overkomen als ik alleen ergens naar toe zou lopen. Als je dan gewoon op pad gaat en ziet dat er zoveel meer moois in de wereld is dan kwaad. In plaats van blijven zitten in je hotel, wacht er een wereld aan avonturen op je.
  2. Regel van tevoren de basis: vraag bijvoorbeeld op social media leuke tips aan mensen en regel vervoer. Zo had ik van mijn maatje Mark (founder van MAKETHEDIFF.) het contact van een hele lieve en betrouwbare driver gekregen. Hierdoor voelde ik mij veilig en kon ik veel meer genieten van alles om mij heen. Ook een offline kaart helpt. Je kunt de kaart op Google Maps van tevoren downloaden en hier kun je alle pinnetjes in plaatsen met leuke plekken die je wilt bezoeken. Neem een reisgids mee of kijk op blogs voor de leukste tips. 
  3. Neem mooie boeken mee. Dan voel jij je minder ongemakkelijk als je omringd bent door allemaal verliefde stelletjes.
  4. Mediteer. Het brengt je terug naar de rust en stilte in jezelf als het allemaal even te veel wordt. Het kan met een app als Headspace of op YouTube staan ook geweldige meditaties. Ik raad vooral een wortelmeditatie aan, om te gronden. Als een boom met zijn wortels in de aarde. Om te voelen dat je er bent en mag zijn en niet te veel in je hoofd gaat zitten. Muladhara heet dit chakra (energiecentrum onderin ons lijf).

Zonder avontuur geen groei

Alleen reizen kan de hel zijn en de hemel zijn. Je kan jezelf kwijtraken en jezelf vinden. Het ligt er maar net aan wat er zich bij jou van binnen afspeelt. En één ding is zeker: de reis is jouw spiegel. Alles dat je mee zal maken, is een reflectie van wat er zich binnenin jou afspeelt. En is dat niet fantastisch? Het is onze bodem om te groeien! Zonder avontuur geen groei.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief