Written by Mark Engelsman @mark_engelsman

Is geluk een keuze?

Ga ik na mijn studie meteen werken of eerst een reis maken? Ga ik bij een bedrijf werken of ga ik voor mezelf beginnen? Blijf ik nog even lekker in bed liggen als de wekker gaat of ga ik eruit om te sporten? Het hele leven draait om keuzes maken en keuzes maken kan verdraaid lastig zijn!

Normaal schrijf ik over hoe iemand, een plaats of een verhaal het verschil maakt. Nu, in deze blog, gaan wij samen aan de slag om het verschil te maken. In deze blog gaan wij samen aan de slag met de allergrootste uitdaging in het leven, namelijk: onszelf!

Waar sta jij over 10 jaar?

Ik begin persoonlijk met mijn eigen 'why' en waarom ik deze blog ben gaan schrijven. Zelf bleef ik eerst altijd liggen als de wekker ging. Ten eerste houd ik van slapen en ik had geen echte reden om op te staan in de morgen. Ik werkte bij een bedrijf met toffe collega’s en ik sportte wanneer ik zin had; niet verkeerd toch?

Alleen ik kreeg steeds meer het gevoel dat er iets ontbrak en dat ik onderdeel was van andermans plan. Dit gevoel werd bij mij met de dag sterker en helemaal toen iemand mij vroeg: Waar zie jij jezelf over tien jaar? Wauw, daar had ik nog nooit bij stil gestaan of maar zelfs over nagedacht!

Zo bepaal jij jouw 'why'

Daarom ben ik me de afgelopen twee jaar gaan verdiepen in mezelf. Ik kwam er al snel achter dat het leven draait om keuzes maken en nondepie wat kan keuzes maken lastig zijn. Hiervoor heb ik boeken, artikels en blogs gelezen en daarnaast online video’s gekeken. En eigenlijk zijn er een drietal vragen die keuzes maken en je toekomst bepalen een stuk makkelijker maken, namelijk:

  1. Wat wil ik echt?
  2. Waarom wil ik dit?
  3. Hoe ga ik dit bereiken?
Deze vragen kun je gebruiken op lange termijn om je koers te bepalen: wat wil ik over 5 jaar? Waarom wil ik dit over 5 jaar? En hoe ga ik dit bereiken in 5 jaar? Denk hierbij aan werk- en privéomstandigheden. Maar deze vragen zijn ook zeer bruikbaar voor het realiseren van ambities op korte termijn. Bijvoorbeeld: ik wil een fit lichaam, want dan heb ik geen last van blessures, zit ik lekker in mijn vel en voel ik me goed. Dit kan ik bereiken door twee keer in de week een half uur hard te lopen, drie keer per week een uur te fitnessen en daarnaast met een leefstijlcoach een voedingsschema vast te stellen.

Je koers bepalen

Deze vragen kun je gebruiken op lange termijn om je koers te bepalen: wat wil ik over 5 jaar? Waarom wil ik dit over 5 jaar? En hoe ga ik dit bereiken in 5 jaar? Denk hierbij aan werk- en privéomstandigheden. Maar deze vragen zijn ook zeer bruikbaar voor het realiseren van ambities op korte termijn. Bijvoorbeeld: ik wil een fit lichaam, want dan heb ik geen last van blessures, zit ik lekker in mijn vel en voel ik me goed. Dit kan ik bereiken door twee keer in de week een half uur hard te lopen, drie keer per week een uur te fitnessen en daarnaast met een leefstijlcoach een voedingsschema vast te stellen. Oftewel zorg ervoor dat je weet wat je echt wil, waarom en hoe je dat concreet gaat bereiken. Dan is de keuze of je om 7 uur ’s ochtends een uurtje te gaan sporten voor je werk zo gemaakt. We kunnen nog zoveel boeken, artikelen en blogs lezen, maar uiteindelijk draait het er allemaal om je eigen 'why' vinden, doen, vallen, opstaan en doorzetten!

LET’S MAKETHEDIFF.

PS. Droom groot, begin klein, maar het allerbelangrijkste: BEGIN!


Meld je aan voor onze nieuwsbrief